Eklipsa

eklipsa . . .

one woman's lust for life

04.06.2006.

Endometrioza.

Haudi svima...ako ovo jos neko i čita. Nadam se da ste mi svi redom dobro i zdravo i da Vas apsolutno nista ne boli. I da ste sretni, puno puno sretniji od mene.

Eh sad da pređemo na objašnjenje naslova posta. Endometrioza. Zajebana bolest do ludila. I kud će baš na me? Valjda je moralo nešto, ali kud baš nešto neizlječivo? Ponekad razmišljam da sam ipak nekad nešto Bogu skrivila pa da mi ove muke da.

Upozorenje: ako ne voliš ili ti se gadi svaka priča i sama pomisao na popularno žensko mjesečno krvarenje zvano menstruacija, onda ne čitaj dalje....ne bih volila da ti dođe kak'o zlo.

Endometrioza se definiše kao "The presence of endometrial tissue (tissue that normally lines the uterus) in abnormal locations such as the ovaries, fallopian tubes and abdominal cavity." Na našem lijepom jeziku to bi značilo da u nekom neobjašnjivom momentu ono što treba svaki mjesec da sa što manje muka i bolova izađe van, naprotiv ostane unutra....i što je najgore od svega sveže se za unutrašnje organe u abdomenu i tu nastavi živjeti i rasti.

Ova bolest je začuđujuće malo poznata, čak i u Čemerici, i dosad je neizliječiva. Bolovi koje prouzrokuje nablizu su Iss'sovim kad ga razapeše. Odnosi su toliko bolni da je to čudo jedno, prvo se trebam nakrkati tableta pa se onda tek usuditi. Abdomen boli 24 sata dnevno, kao da tri oveća tigra žderu sve iznutra. Bolovi znaju biti toliko jaki da udare u noge i jedva mičem preko kuće. Ponekad i suze frcnu kad me dobro žigne. Menstruacije su neizdrživo bolne i ne bi ih poželila ni najgoroj neprijateljici.

Lijekovi koje ovdje daju za ovu bolest variraju od običnih andola u prvim fazama bolesti, pa sve do Morfija i sličnih narkotika, u koju fazu ja evo dodjoh. Dijagnoza se ne moze uspostaviti niti ultrazvukom, niti MRI, niti CAT-scanom, nego isključivo operacijskim zahvatom zvanim Laparoskopija. Ja taj zahvat još uvijek nisam imala, jer mnogi doktori jednostavno ne žele da se petljaju sa nečim ovako komplikovanim kao ova bolest, pa me pepaju od jednog do drugog doktora, dok ja vrištim od bolova. Nikad u životu mi nije ni palo na pamet da će doći dan da bukvalno MOLIM da me operišu, ali eto dođe.

Negdje krajem Jula trebala bi imati konsultaciju kod specijaliste za hronicne bolove i Endometriozu u San Francisku. Tada bi možda mogla biti zakazana toliko željena operacija da mi konačno kažu tačno šta i kako se to dešava u mojoj utrobi i zašto toliko boli, te šta bi oni mogli učiniti da me spase od ovih muka. 3 mjeseca čekanja na sam taj konsultacijski termin ne daje mi nadu da će termin za operaciju biti nešto ubrzo zakazan. Svak živi svojim tempom, a moji bolovi su iz dana u dan sve žešci, bolest u meni se sve više širi. Jedna od čestih posljedica Endometrioze koja se ne izliječi u ranim fazama je nemogućnost imanja djece.

I tako ja svoje dane uglavnom provodim u beši, naoružana tabletama, grijačem na struju koji stalno držim na abdomenu, dobrim knjigama da mi skrenu misli sa bolova.....i tako....sve to više nije život nego puko životarenje. Ma šta k'o rekao, kad izgubiš zdravlje izgubio si sve. Volju za život najviše. Glava puna pitanja a nigdje odgovora. Radi ove bolesti već izgubih bebu, malo kasnije i posao, sad opet radim ali dokle vidićemo. Muževi papiri još nisu sređeni, imigracijski servis je prilično spora institucija, tako da on jos nema pravo na legalni rad, a ovdje gdje smo mi ilegalnog baš i nema.

U jednoj stvari sam negdje dala dobru nafaku i usrećila se više nego što sam ikad sanjala da je moguće - moj dragi muž ("artist formerly known as Delegat" haha) je moj oslonac kroz sve ovo, moj najbolji prijatelj, rame za plakanje kad mi bolovi priguste, vozač u bolnicu minimalno 3-4 puta sedmično i moj spasioc u danima kad ne mogu sebi prinijeti čaj niti obrok, kad bukvalno ne mogu iz kreveta osim do wc-a, a znalo je biti migrena i povraćanja kad čak ni to nisam mogla pa je sve moralo biti spremno oko mene kraj kreveta. Za sve neoženjene, pošto oženjeni ovo sigurno već znaju, one riječi rečene pred matičarem koje kažu "kroz dobro i kroz loše, kroz zdravlje i bolest..." se pokažu kao totalno istinite u ovakvim situacijama, zato birajte partnera koji će istinski biti uz vas kroz suze i kroz smijeh.

Nedavno sam upucana injekcijom u kuk, kontraverznom i opasnom medikacijom zvanom Lupron koja traje 3 mjeseca (1 injekcija) i koja u suštini izaziva preranu menopauzu (poznatu u našem narodu kao "prelaz"), ali navodno smanjuje bolove da preživiš nekako do te operacije. Za sve one koji ne znaju - ja ove godine punim 30. Simptomi moje prerane menopauze izazvane ovom injekcijom su česte i užasne migrene, noćno znojenje, hot flashes (vruće-hladno bez ikakvog razloga), i povrh svega toga ovaj Lupron doprinosi gubitku koštane srži i osteoporozi. Fino, ne? Krkam se kalcijumom koliko god mogu ne bi li barem to spriječila. Hormoni su mi od silnih medicina toliko u haosu da samu sebe ponekad ne prepoznajem. Sa društvom više ne izlazim jer ne mogu podnijeti bolove. Ponekad iz čista mira prasnem na meni najdraže i najbliže pa se poslije raskrivim jer nisu oni krivi za sve ovo.

Eto to je moj život, i to u strogo kratkim crtama, od prošlog Decembra pa do sada, s tim da što dalje odmiče to je meni sve gore, bolovi su sve jači, tablete za bolove sve manje pomažu jer se tijelo navikne na njih, itd.

Imala bih pisati još o ovome, ali ne mogu dugo sjediti za compom pa možda nastavim drugom prilikom. Jedno pitanje koje me živo zanima....da li možda neko ko ovo čita zna za slučajeve Endometrioze u Bosni i Hercegovini, i kako se ta bolest dole liječi? Druga mama (muževa) poslala mi je Macine Trave (latinski Melissa Officinalis, po Sadiku Sadikoviću), koja navodno pomaže svim ženskim bolestima....pijem je umjesto vode kad god mogu, pa vidićemo hoće li od tog biti ikakvog hajra.

Puno toplih pozdrava, iz predivne i pretople proljetne Kalifornije, svima koji me jos ponekad čitaju i izvinjenje na dugom nejavljanju....sad znate razloge. Svaki komentar je dobrodošao, fali mi druženja to je čudo jedno, odcijepila sam se od svijeta i civilizacije....napišite makar nešto, bilo bi mi pra'o godra.

Ciao :)

eklipsa . . .
<< 06/2006 >>
nedponutosricetpetsub
010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930

DRUSTVO ŽIVIH PJESNIKA:

PRIJATELJI O NAMA:

U KALIFORNIJI JE SAD:OBRATI MI SE PERSONALNO:

KVALITET PRIJE KVANTITETA!
DOBRE RAJE POSJETILO ME:
53575